Houbová polévka
- 5 min
- 34 min
- Snadné
- 6 porcí
Jíme zdravě ve městě i na venkově se slevou 80 %
Strana 66Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 94 kcal
- 5 g bílkovin
- 4 g tuků
- 11 g sacharidů
Suroviny
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 200 g bílé cibule (nasekat najemno)
- 150 g bulvového celeru (nakrájet na kostky)
- 2 hrsti pórku (nasekat nahrubo)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 800 g libovolných čerstvých hub (nakrájet na čtvrtky)
- 1,2 l zeleninového vývaru
- sůl
- ½ lžičky mletého černého pepře
Postup přípravy
V hrnci rozehřejte lžíci másla společně se slunečnicovým olejem, přidejte najemno nasekanou cibuli a zprudka ji v hrnci opékejte cca 1–2 minuty na vyšším plameni. Poté zmírněte plamen a přidejte na kostky nakrájený celer, nahrubo nasekanou pórkovou nať a 2 minuty společně opékejte.
Stroužky česneku oloupejte a prolisujte do hrnce. Poté přidejte rozmarýn, na čtvrtiny nakrájené houby a vše zalijte 1 200 ml zeleninového vývaru. Směs vařte při mírném plameni do změknutí hub (potrvá to přibližně 25–30 minut).
Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem, rozdělte do 6 talířů a podávejte.
*Použili jsme hnědé žampiony.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Dobrá polévka! Bála jsem se toho množství cibule a hub na uvedený objem vývaru, ale nakonec v pohodě 🙂 Polévku jsem vylepšila opraženou slaninkou a příště přidám brambor.
Vynikající. Dělala jsem z poloviční dávky a měla jsem pouze 250g hub, přidala jsem jednu mrkev. Nejprve jsem vůbec nevěřila tomu rozmarýnu, ale nakonec to byla ceresnicka na dortu. Příště bych přidala ještě malý brambor, jinak nemám co vytknout.
Automaticky přeloženo
velmi chutné.. doporučuji
Automaticky přeloženo