Špenátové lasagne
- 30 min
- 75 min
- Střední
- 8 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 506 kcal
- 27 g bílkovin
- 16 g tuků
- 60 g sacharidů
Suroviny
- 16× plátek lasagní v suchém stavu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1× střední žlutá cibule (nakrájet najemno)
- 4 stroužky česneku (nakrájet najemno)
- 800 g loupaných krájených rajčat z plechovky
- 500 ml vody
- 400 g mraženého špenátu
- 2 hrsti petrželové natě (nakrájet najemno)
- 2 hrsti čerstvé bazalky (nakrájet najemno)
- 240 g černých fazolí (scedit)
- 400 g ricotty
- 100 g parmazánu (nastrouhat najemno)
- 200 g mozzarelly light (nastrouhat najemno)
- sůl
- pepř
Štítky
Postup přípravy
Připravte si 2 větší hrnce. V jednom hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody na předvaření těstovin. Jakmile voda začne vřít, přidejte po jednom plátky lasagní, aby se k sobě neslepily. Lasagne vařte 6–7 minut na středním plameni a během vaření plátky průběžně promíchávejte.
Než se lasagne uvaří, začněte s přípravou omáčky. V druhém hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek a opékejte 3–4 minuty na mírném plameni. Poté obsah hrnce zalijte krájenými rajčaty a 500 ml vody. Přidejte mražený špenát a najemno nakrájené bylinky a promíchejte. Vařte na mírném plameni, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu (cca 15–20 minut) a poté přidejte scezené černé fazole.
Zatímco se vaří omáčka, uvařené lasagne sceďte, dejte stranou a připravte sýrovou směs. Ve větší míse smíchejte ricottu, 50 g najemno nastrouhaného parmazánu a najemno nastrouhanou mozzarellu. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte.
Jakmile je vše připraveno, předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si zapékací mísu (20 cm × 40 cm). Začněte s první vrstvou: nejprve na dno mísy nalijte část připravené rajčatové omáčky a pokračujte vrstvou z plátků uvařených lasagní. Následuje vrstva sýrové směsi a poté opět rajčatová omáčka. Na omáčku přijdou plátky lasagní a poté sýrová vrstva. Tento postup opakujte, dokud vám nedojdou suroviny, přičemž vrstvy by měly vyjít 4 a vrchní vrstva by měla končit rajčatovou omáčkou.
Po naplnění zapékací mísu přesuňte do předehřáté trouby a lasagne pečte 45 minut při 180 °C.
Poté lasagne vyndejte, posypte zbytkem nastrouhaného parmazánu a dejte ještě na 8–10 minut zapéct na 180 °C, aby na povrchu vznikla zlatavá krusta.
Hotové lasagne rozdělte na jednotlivé porce a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Fazole jsem nahradila černou čočkou a do rajcatove směsi pridala trochu chilli, aby to mělo říz :) Jídlo celkem ujde, ale už jsem jedla lepší spenatové lasagne :)
Skvělé :D