Žloutkové věnečky
- 30 min
- 25 min
- Střední
- 25 kusů
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 113 kcal
- 4 g bílkovin
- 5 g tuků
- 12 g sacharidů
Suroviny
Postup přípravy
Nejprve připravte těsto: Do středně velkého hrnce dejte vodu, mléko, máslo a špetku soli. Máslo nechte na mírném plameni pomalu rozpustit a poté přisypte prosátou mouku. Míchejte, dokud nevypracujete těsto, následně plamen zvyšte na střední stupeň a 1–2 minuty míchejte rychleji, dokud se těsto nebude hezky odlepovat od hrnce. Hotové těsto sejměte z plamene a nechte vychladnout.
Mezitím připravte krém: Do většího hrnce nalijte mléko a přisypte pudink, škrob a cukr. Promíchejte a na mírném až středním plameni nechte zhoustnout (cca 4 minuty).
V hrníčku rozmixujte 3 žloutky a přidejte 1–2 lžíce zhoustlého, ale stále horkého pudinku. Promíchejte a přilijte ke zbylému pudinku. Vymíchejte dohladka, přendejte do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte cca 1 hodinu vychladnout v lednici.
Troubu předehřejte na 230 °C, připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.
Do odpalovaného těsta pomocí metličky rozšlehejte jedno vejce po druhém.
Vzniklým hladkým těstem naplňte cukrářský sáček a na pečicí papír tvarujte kolečka (věnečky) o průměru cca 6 cm. Vznikne 25 kusů.
Pečte 10 minut při 230 °C, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 6–8 minut. Po upečení nechte věnečky vychladnout (cca 20 minut).
Mezitím dokončete krém: Do vychladlého pudinku zašlehejte tvaroh a hotovým krémem naplňte cukrářský sáček.
Vychladlé věnečky rozkrojte podélně napůl a naplňte je krémem.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Jsou výborné a lehounké. Odpalované těsto jsem dělala poprvé, ale šlo to dobře. Špaldovou mouku jsem použila raději hladkou, aby byly jemnější a nadýchanější. U těsta jsem na základě hodnocení byla opatrná a vejce přidávala podle hustoty, místo posledního jsem dala jen bílek a bylo to akorát.
Krém vůbec neztuhl. Přesně jsem dodržela recept i množství a nic. Prostě tekutý
No asi takhle - krém je moc dobrý, tam nemám co vytknout. Ale nevím proč, těsto se zkrátka nepodařilo ani na potřetí. Problém nebyl nikdy s odpalováním jako takovým, to vše proběhlo hladce, problém je vždy když dám "kolečka" do trouby. Těsto bylo vždy extrémně řídké a to i přes to, že jsem přesně dodržela veškeré množství i velikost vajec, včetně jejich pokojové teploty. Takže na plechu se mi rozplizlo v beztvarý flek a takto zůstal i po vyndání z trouby. Což už samo o sobě je jasné, že nepřipadá v úvahu nějaké rozkrajování, když měly tvary tloušťku vždy cca 2-3 mm. Těsto tedy udělám už podle jiného receptu, nevím co je špatně. 😞