Rýžový nákyp s rebarborou
- 25 min
- 32 min
- Střední
- 5 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 270 kcal
- 6 g bílkovin
- 7 g tuků
- 44 g sacharidů
Suroviny
Postup přípravy
Troubu dejte předehřívat na 210 °C (nastavte přitom pouze vrchní pečení), připravte si menší zapékací mísu o rozměrech 20 cm × 30 cm a nakrájejte si rebarboru na menší kostičky.
Nyní si vezměte větší hrnec, dejte do něj rýži, kokosové mléko, 300 ml vody, 25 g javorového sirupu, citronovou kůru a vanilkový extrakt a celou směs přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a směs nechte vařit 12–15 minut.
Mezitím si dejte vařit rebarboru: připravte si další větší hrnec, vložte do něj nakrájenou rebarboru, přidejte 150 ml vody, 25 g javorového sirupu a špetku soli, zapněte pod hrncem střední ohřev a směs přiveďte k varu. Poté hrnec přiklopte pokličkou a vařte cca 10–12 minut na středním plameni do změknutí rebarbory. Následně přemístěte celý obsah hrnce do připravené zapékací mísy.
Jakmile se dovaří rýžová směs v prvním hrnci, vypněte ohřev a nechte směs ještě 5 minut „dojít“ pod pokličkou. Poté hrnec odkryjte, do rýžové směsi přidejte 2 žloutky a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Výslednou směs přemístěte do zapékací mísy na vrstvu rebarbory, celou mísu vložte do předehřáté trouby a pečte 15–17 minut při 200–210 °C, dokud rýžová směs na povrchu nezezlátne.
Hotový nákyp vyndejte z trouby, rozdělte na 5 porcí a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Možná by bylo lepší všechno promíchat, takhle zůstala rebarbora jen dole, ale i tak to je moc dobré. Měla jsem moc velkou formu, tak jsem nákyp udělala jako muffinky.
Moje první jídlo s rebarborou. Šla jsem do toho naslepo a jsem překvapená, jak moc mi tento nákyp chutná. Rozhodne si ho ještě někdy udělám 🥰😉☺️
Dokonalý, jednoduchý, rychlý 🥰👌Moc jsem od toho nečekala, ale miluju rebarboru a nákypy obecně a pecka 😋