Ovocný mřížkový koláč
- 30 min
- 50 min
- Střední
- 20 porcí
Jíme zdravě ve městě i na venkově se slevou 80 %
Strana 154Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 156 kcal
- 4 g bílkovin
- 8 g tuků
- 17 g sacharidů
Suroviny
Štítky
Postup přípravy
Do velké mísy prosejte špaldovou mouku. K mouce přimíchejte vychlazené máslo, 3 žloutky a 5 lžic vody. Směs důkladně propracujte rukama nebo rozmixujte tak, aby v ní nezůstaly žádné větší kousky másla. Ze směsi vypracujte tuhé těsto, které půjde lehce tvarovat. Pokud vám těsto nejde spojit, přidejte víc lžic vody nebo další žloutek.
Z těsta vytvarujte kuličku, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na chvíli odležet do lednice.
Troubu předehřejte na 180 °C a začněte s přípravou náplně. Na kostky nakrájené hrušky a jablka dejte do mísy a smíchejte s medem a kokosovým olejem.
Kuličku těsta vyndejte z lednice a rozdělte na 3⁄3. Ze 2⁄3 těsta vyválejte kruh, který bude mít o pár centimetrů větší průměr než forma, ve které budete koláč péct.
Formu vymažte máslem, vysypte špaldovou moukou a vyložte připraveným vyváleným těstem. Přesahující okraje těsta odřízněte od formy a přidejte je ke zbylé 1⁄3 nepoužitého těsta.
Připravenou náplň rovnoměrně navrstvěte na těsto. Z poslední 1⁄3 těsta vyválejte placku. Vyválenou placku nakrájejte na proužky (⌀ 1–2 cm) a z některých upleťte copánky. Copánky a proužky střídavě skládejte navrch koláče.
V misce rozšlehejte vejce a koláč jím potřete. Připravený koláč dejte do předehřáté trouby a pečte při 170–180 °C 45–50 minut.
Hotový koláč nechte před podáváním chvíli vychladnout na mřížce.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborný recept
Výborný
Pekla jsem na přání dětí už několikrát. Jablka strouhám a trochu sladím a část mouky nahrazuji pšeničnou, případně z bílé špaldy :)