Rizoto z červené řepy
- 5 min
- 40 min
- Snadné
- 4 porce
Jíme zdravě s Fitrecepty II se slevou 75 %
Strana 108Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 274 kcal
- 5 g bílkovin
- 10 g tuků
- 41 g sacharidů
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1× střední žlutá cibule (nasekat najemno)
- 2 stroužky česneku
- 140 g bílé rýže arborio (lze použít i rýži basmati „natural“, tzn. celozrnnou)
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 250 g předvařené červené řepy (nastrouhat najemno)
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce přepuštěného másla
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje.
Do pánve přidejte najemno nasekanou cibulku a opékejte při středním plameni 4 minuty.
Stroužky česneku prolisujte, přidejte do pánve a nechte opéct další 1 minutu.
Do pánve nasypte rýži a za stálého míchání opékejte ještě další 3–4 minuty, dokud kraje nezesklovatí.
Poté přisypte rozmarýn, opět zamíchejte, přidejte nastrouhanou řepu a vše zalijte cca 150 ml vývaru. Vývar nechte vsáknout a postup opakujte, dokud nespotřebujete všech 800 ml.
Rýži ochutnejte a pokud ještě není uvařená, přilijte vodu či vývar.
Nakonec rizoto zjemněte lžící másla a dochuťte solí a pepřem.
Hotové rizoto rozdělte do 4 talířů a podávejte.
*Pokud použijete celozrnnou rýži, bude příprava rizota trvat o něco déle než s rýží arborio.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Uvedené množstvá surovín ani náhodou nezodpovedajú množstvu na 4 porcie. Ďalej neurobte rovnakú chybu ako ja a nedávajte ani uvedené množstvo rozmarínu! 😀😀
výborné 👌🏼 byť si člověk musí zvyknout na zemitou chuť řepy, když rizoto bude dělat z čerstvé. Určitě si recept uvařím znovu. :-)
Recept je fajn. Trochu obyčejné chutě ale lze to vylepšit nějakým masem nebo sýrem. Problém je ale v množství. Uvedené množství rýže není ani náhodou na 4 porce. Určitě je třeba více. Já jsem dala cca 250g suché arborio rýze a měli jsme 3 porce.
Automaticky přeloženo