Mac 'n' Cheese
- 15 min
- 35 min
- Snadné
- 4 porce
Jíme zdravě po celý rok se slevou 67 %
Strana 336Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 406 kcal
- 10 g bílkovin
- 8 g tuků
- 78 g sacharidů
Suroviny
- 240 g rýžových těstovin typu „kolínka“ v suchém stavu (*)
- 200 ml rýžové smetany
- 80 g cheddaru (nastrouhat)
- sůl
- pepř
Štítky
Postup přípravy
Nejprve si připravte batátové pyré. Batáty oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostičky. V hrnci přiveďte k varu 1,5 l vody, přidejte nakrájené batáty a vařte zhruba 15–20 minut.
Po této době batáty slijte a rozmixujte dohladka. Z uvedeného množství surovin vznikne cca 600 g pyré.
Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu a sceďte. Doba vaření rýžových těstovin se liší v závislosti na jejich druhu a velikosti, většinou se ale pohybuje mezi 5 a 10 minutami.
Připravte si hrnec a přemístěte do něj batátové pyré. Přidejte rýžovou smetanu, zamíchejte a povařte 5 minut na mírném plameni.
Poté přidejte nastrouhaný cheddar a míchejte, dokud se cheddar nerozpustí. V tuto chvíli hrnec odstavte, omáčku dochuťte solí a pepřem a přimíchejte k ní uvařené těstoviny.
Mac ‘n’ cheese můžete podávat ihned nebo ho připravit podle tradičního receptu, ve kterém se těstoviny i s omáčkou ještě přemístí do zapékací mísy a zapékají se 8–10 minut při 180 °C.
*V originálním receptu na mac ‘n’ cheese se používají kolínka nebo makarony. Můžete je ale nahradit jiným druhem a typem těstovin – například žitnými nebo celozrnnými. Počítejte akorát s tím, že se následně bude lišit doba vaření.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Tak tento recept budu muset příště vylepšit, jelikož výsledek nebyl dostatečně sýrový a omáčky bylo na množství těstovin také příliš málo. Nehledě na to OK, ale nenadchlo.
Automaticky přeloženo
Rychlý a dobrý recept.
zajímavá chuť. Po přečtení předchozích komentářů jsem přidala více chedaru (200 g namísto 80 g) a batát o něco méně (jelikož jsem měla 1 batát, který po očištění měl kolem 430 g, tak jsem dala ten), přesto jsem cítila mnohem více batáty nežli sýr. Přesto mi ale velice chutnalo, možná bych do toho ještě nakrájela kousek slaninky :)