Gratinované brambory
15 min
40 min
Snadné
4 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 376 Kcal
- 16 g bílkovin
- 16 g tuků
- 32 g sacharidů
Více než 1000 receptů ze všech kuchařek (ušetřete přes 5000 Kč)
- Videokurzy, díky kterým se stanete mistry kuchyně
- Vařte z lednice či ze spíže
- Oblíbené recepty dostupné offline
Suroviny
Štítky
Postup přípravy
Nejprve si předehřejte troubu na 180–190 °C.
Kulatou zapékací nádobu (⌀ 25 cm) vymažte olivovým olejem.
Eidam nakrájejte najemno, parmazán nastrouhejte najemno a v menší misce smíchejte se smetanovým sýrem, smetanou na vaření, mletým muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Brambory nakrájejte na tenké plátky – k tomu nejlépe poslouží mandolína, ale brambory můžete nakrájet i pomocí ostrého nože.
Zapékací nádobu nejprve vyskládejte vrstvou brambor a následně lehce zalijte připravenou smetanovou směsí. Takto pokračujte, dokud nezpracujete všechny brambory. Poslední vrstvu by měla tvořit smetanová směs.
Zapékací nádobu s takto připravenými bramborami vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 180–190 °C.
Hotové gratinované brambory rozdělte do 4 talířů a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními