

Cizrnová omáčka s rýží
10 min
15 min
Snadné
3 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 453 Kcal
- 12 g bílkovin
- 17 g tuků
- 56 g sacharidů
Více než 1000 receptů ze všech kuchařek (ušetřete přes 5000 Kč)
- Videokurzy, díky kterým se stanete mistry kuchyně
- Vařte z lednice či ze spíže
- Oblíbené recepty dostupné offline
Suroviny
- 1× malá žlutá cibule
- 1× velké masité rajče (cca 200 g)
- 120 g bílé rýže basmati v suchém stavu (lze použít i rýži basmati „natural“, tzn. celozrnnou)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 400 g předvařené cizrny
- ½ lžičky kajenského pepře
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 100 ml sójové smetany (nebo jiné rostlinné smetany – např. rýžové)
- sůl
Štítky
Postup přípravy
Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Rajče nakrájejte na kostičky.
Rýži basmati dejte vařit podle návodu na obalu (většinou se vaří přibližně 15 minut na mírném plameni pod pokličkou v 1,5–2násobném množství osolené vody). Pokud používáte rýži basmati natural, počítejte s delší dobou vaření (cca 25–35 minut).
Než se uvaří rýže, připravte si cizrnovou omáčku. Nejprve si v hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nasekanou cibuli a smažte ji cca 2 minuty na mírném plameni, dokud nezesklovatí.
Do pánve přidejte 1 lžíci rajčatového protlaku, předvařenou cizrnu a nakrájené rajče a vše opékejte dalších 5 minut na mírném plameni.
Nakonec do pánve přidejte ½ lžičky kajenského pepře a 1 lžičku mleté sladké papriky, vše promíchejte a směs zalijte sójovou smetanou. Poté pánev přiklopte pokličkou a nechte 5 minut povařit na mírném plameni.
Hotovou omáčku podávejte společně s uvařenou rýží.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Miluju tuhle omáčku, chutná výborně a dělám ji hodně často. Nejsem vegetarián, ale líbí se mi občas maso vynechat 😉❤️
Moc dobré, pět hvězdiček hlavně za rychlou přípravu že surovin, které máme běžné doma