Skládaný jahodový chléb
- 80 min
- 65 min
- Střední
- 20 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 179 kcal
- 4 g bílkovin
- 5 g tuků
- 28 g sacharidů
Suroviny
- 8 g sušeného droždí nebo 1 2 kostky čerstvého
- 50 ml vlažné vody
- 300 ml mléka použili jsme polotučné
- 100 g másla
- 550 g celozrnné špaldové mouky
- špetka soli
- 100 g medu
- 2 vejce
Štítky
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 175°C.
Na kvásek smíchejte v hrníčku droždí s 50 ml vlažné vody, přikryjte a dejte stranou.
V rendlíku rozehřejte mléko a v mléce nechte rozpustit máslo.
Kvásek smíchejte s mlékem a máslem, přidejte část špaldové mouky (400 g), sůl, med, vejce a uhněťte řidší těsto.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě 55-65 minut.
Mezitím si připravte jahodovou náplň. Do rozehřáté pánve dejte na kostky nakrájené jahody a opékejte je tak dlouho, dokud nepustí vodu.
Přidejte 2 lžíce medu a zamíchejte. Přidejte zbylé 2 lžíce škrobu, opět zamíchejte a jahody odstavte.
Do těsta přimíchejte zbylých 150 g celozrnné špaldové mouky, prohněťte rukama a dejte na 10 minut odpočinout.
Těsto vyklopte na pomoučený vál. Z těsta tvarujte placičky o velikosti dlaně.
Placičky vyskládejte na výšku do vymazané formy na chléb tak, abyste zaplnili rovnoměrně celou formu.
Na placičky nalijte připravenou jahodovou náplň a pomocí vařečky nebo špachtle náplň napěchujte i mezi placičky.
Chléb dejte do trouby a pečte 55-65 minut při 175 -180°C.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
docela málo jahod a hodně moc těsta. Použil jsem obyčejnou formu na chleba (o velikosti toustového chleba) a hodně těsta mi zbylo.
Dobrutka