Hruškový koláč
- 35 min
- 35 min
- Střední
- 25 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 110 kcal
- 2 g bílkovin
- 5 g tuků
- 14 g sacharidů
Suroviny
Štítky
Postup přípravy
Připravte si těsto na koláč: ve větší míse smíchejte ovesnou mouku, žloutky, na kostky nakrájené máslo, stévii a špetku soli.
Těsto důkladně propracovávejte tak dlouho, dokud teplem nepovolí máslo, aby se rovnoměrně zapracovalo a v těstě pak nezůstávaly jeho větší kusy.
Pokud se s těstem bude pracovat hůře, přidejte 3–4 lžíce studené vody a propracovávejte dále.
Z těsta vytvarujte kuličku a dejte alespoň na 10 minut do ledničky.
Než se těsto vychladí, připravte si hrušky. Hrušky očistěte, nakrájejte na poloviny a zbavte je jádřinců. Každou polovinu nakrájejte na plátky silné zhruba 2–3 mm a dejte zatím stranou.
Troubu předehřejte na 185 °C.
Vychlazené těsto vyválejte mezi 2 archy pečicího papíru, aby se nelepilo na váleček: na pracovní plochu položte jeden arch pečicího papíru, dejte na něj těsto, to následně smáčkněte rukou a položte na něj druhý arch papíru. Přes ten pak těsto válejte obvyklým způsobem.
Těsto vyválejte do kruhu (nebo obdélníku) o tloušťce 2–3 mm.
Poté odstraňte vrchní arch pečicího papíru. Doprostřed těsta naskládejte plátky hrušek a kraje nechte volné (stačí 3–4 cm). Volné kraje zahněte směrem do středu, koláč i se spodním pečicím papírem přemístěte na plech a dejte do předehřáté trouby.
Koláč pečte 35–40 minut při teplotě 175–185 °C.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Vyborny kolaček. S těstem se dobře pracuje, když se přidá voda. Je křehčí ale chuťově mňamka. na vrch koláče jsem přidala ještě ořechy a med🤫😋 Velmi ráda zkouším tvořit vaše zdravé mlsky 👍.
Automaticky přeloženo
Vyborny kolac!!!Do testa je potrebajsem pridat vice vody ,pak se s nim krasne pracuje. Pod hrusky jsem dala vrstvu tvarohu pro vetsi obsah bilkovin!!!
Chuť těsta a celkově koláče nic moc, těsto jsem dělala podle receptu, nešlo vyvalet ani nic a podle receptu ne nejlépe dochucené