Rýžový nákyp
- 68 min
- 48 min
- Střední
- 5 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 341 kcal
- 11 g bílkovin
- 10 g tuků
- 51 g sacharidů
Suroviny
Postup přípravy
Do většího hrnce nalijte 500 ml mléka. Přidejte rýži, badyán, med, vanilkový extrakt, 20 g másla a na středním plameni za občasného míchání vařte 20–21 minut, dokud se mléko do rýže zcela nevpije.
Po uvaření dejte rýži do větší mísy a nechte vychladnout alespoň 1 hodinu v pokojové teplotě.
Po vychladnutí si předehřejte troubu na 185–190 °C a zapékací nádobu (20 cm × 25 cm) vymažte zbylými 10 g másla.
Z vychladlé rýže vyjměte badyán a následně přidejte 1 lžičku jedlé sody a 3 vejc. Vše promíchejte.
Vzniklou rýžovou směsí naplňte připravenou zapékací nádobu a na povrch naskládejte a lehce zamáčkněte na čtvrtiny nakrájené blumy.
Nádobu vložte do trouby předehřáté na 185–190 °C a nákyp pečte po dobu 25–27 minut.
Nakonec nádobu vyjměte z trouby, hotový rýžový nákyp rozdělte na jednotlivé porce a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Recept rozhodně není na 5 porcí, spíše tak na 2.