Bramborové knedlíky s polentou
- 90 min
- 45 min
- Snadné
- 4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 334 kcal
- 11 g bílkovin
- 4 g tuků
- 59 g sacharidů
Suroviny
Postup přípravy
Alespoň 12 hodin před přípravou knedlíků si uvařte brambory ve slupce: Dejte je do hrnce s dostatečným množstvím vody, obsah hrnce přiveďte na silném plameni k varu, poté ztlumte plamen na střední stupeň a brambory vařte 15–20 minut.
Uvařené brambory nechte nejprve vychladnout na pokojovou teplotu (potrvá to zhruba 1 hodinu) a poté je uložte do lednice.
Až se budete chtít pustit do přípravy bramborových knedlíků, napusťte si do většího hrnce cca 1,5 l vody, osolte a začněte vodu zahřívat na silném plameni.
Než voda v hrnci přijde k varu, připravte si těsto na knedlíky. Nejprve oloupejte uvařené brambory, vezměte si větší mísu a do ní brambory nastrouhejte na jemném struhadle.
Poté do mísy přidejte 130 g špaldové mouky, polentu, vejce a sůl a vše promíchejte vařečkou. Jakmile se všechny ingredience spojí, pomoučete si pracovní plochu 20 g špaldové mouky, na pomoučenou plochu vyklopte připravené těsto a rukama ho zpracovávejte tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na pracovní plochu. Zpracované těsto rozdělte na půl a z každé poloviny vyválejte na pracovní ploše šišku.
Až začne vřít voda v hrnci, snižte plamen na střední stupeň, obě připravené šišky těsta vložte do hrnce a vařte je 22–25 minut pod pokličkou.
Po uvaření knedlíky vyjměte z vody a každý z nich na několika místech propíchněte vidličkou, aby z knedlíků odešla pára a knedlíky se vám později nesrazily. Následně knedlíky potřete celkem 1 lžičkou slunečnicového oleje, nakrájejte na plátky a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Chuťové výborné, ale bohužel mi z toho vznikla takováhle kaše :((
Naprostá pecka :-) Na to jaké jsem nemehlo, tak s těstem se skvěle pracovalo a při vaření se nerozpadl. 25 minut a byl akorát. Brambory jsem,ale asi použila Bčka.