Vosí hnízda
- 145 min
- 0 min
- Střední
- 25 kusů
Suroviny
- 160 g jemně mletých ovesných vloček
- 70 g třtinového cukru
- 20 g holandského kakaa
- 15 g medu (lze nahradit javorovým sirupem)
- 90 g másla (pokojové teploty)
- 25 kusů celozrnných piškotů
- 15 g třtinového cukru (na vymazání formy)
- 50 ml domácího vaječného koňaku z kokosového mléka
- 25 g másla (na vymazání formy)
Podívejte se na přípravu receptu na videu
Postup přípravy
V míse smíchejte ovesné vločky, 70 g třtinového cukru, kakao, med a 90 g másla (nebo kokosového oleje). Všechny ingredience důkladně zpracovávejte rukama, dokud nevytvoříte kompaktní těsto, ze kterého půjde udělat koule.
Z těsta udělejte kouli, zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.
Vychlazené těsto vyndejte z lednice a připravte si formičky na vosí hnízda (těsto vystačí na přibližně 25 vosích hnízd, záleží ale na velikosti formiček). Dále budete potřebovat trochu třtinového cukru (cca 15 g), máslo či kokosový olej (cca 25 g), celozrnné piškoty a domácí vaječný koňak.
Začněte tvarovat vosí hnízda. Každou formičku vždy nejprve vymažte trochou másla (nebo kokosového oleje) a vysypejte třtinovým cukrem. Poté vezměte kousek připraveného těsta, natlačte ho do formičky, uprostřed těsta vytvořte malíčkem důlek a do něj lžičkou nalijte trochu vaječného koňaku. Nakonec vše přiklopte jedním piškotem, formičku rozevřete a opatrně z ní vyndejte hotové vosí hnízdo. Celý postup opakujte, dokud nezpracujete všechno těsto.
Vosí hnízda skladujte nejlépe v lednici a spotřebujte do 1 týdne.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborný recept i na vaječný likér 👌
Jsou výborné. Už zadělávám na druhou várku. Vynechala jsem cukr, medu přidala o trochu víc a kakao dala napůl s karobem. Formičku jsem nevymazávala, ale pokaždé vytřela papírovým ubrouskem do sucha a krásně se hnizdečka vyloupla. Naplnila jsem je mléčným karamelem.
nekomu muze vadit krupani vlocek v ustech,ale me nevadi a jsou dobre :-)