Celozrnná vánočka
- 105 min
- 35 min
- Náročné
- 15 porcí
Jíme zdravě s Fitrecepty II se slevou 75 %
Strana 228Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 267 kcal
- 6 g bílkovin
- 11 g tuků
- 37 g sacharidů
Suroviny
Štítky
Postup přípravy
Připravte si kvásek: Ve 100 ml vlažného mléka rozmíchejte sušené droždí. Z připravených 80 g třtinového cukru odeberte 1 lžičku a vmíchejte ji do mléka s droždím. Vzniklou směs dejte na teplé místo a počkejte, než vzejde kvásek.
Mezitím si ve větší míse smíchejte celozrnnou i bílou špaldovou mouku.
Až vzejde kvásek, rozšlehejte si máslo společně se zbytkem třtinového cukru, zbylými 120 ml mléka, 2 žloutky a špetkou soli. Vzniklou směs přelijte do mísy k mouce, přidejte kvásek a promíchejte. Nakonec do směsi vmíchejte rozinky a vypracujte těsto.
Mísu s těstem postavte na teplé místo a nechte cca 40 minut kynout.
Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a vyložte si pečicím papírem plech.
Z vykynutého těsta upleťte libovolným způsobem vánočku, kterou položte na vyložený plech.
V hrníčku nebo v menší misce vidličkou rozšlehejte 1 žloutek a vánočku jím potřete. Následně vánočku posypte plátkovými mandlemi.
Plech dejte do trouby a vánočku pečte 35 minut při 180–190 °C.
Upečenou vánočku vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Následně ji nakrájejte na plátky a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Vánočka byla ještě ten den tvrdá, na druhý den se nedala jíst... Nevim zda jsem mela použít nějaké Bio mouky? Každopádně jsem postupovala podle receptu, příště vyzkouším asi klasické droždí místo práškového...🤷
Dobrá vánočka
Vanočka je super, dělám dvě 🙂