
Celozrnná vánočka
30 min
35 min
Náročné
15 porcí

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 267 Kcal
- 6 g bílkovin
- 11 g tuků
- 37 g sacharidů
Suroviny
Štítky
Postup přípravy
V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo.
V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, mlékem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut.
Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi.
Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.
TIP: Nemohli jsme si pomoct, ale vánočku už vám více fit nevymyslíme – jsou přece Vánoce, takže si ji ráno namažte máslem, marmeládou a zapijte kakaem.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Chuťově výborné, ale měla jsem druhy den hodně suché :/ ... ale dělala jsem věnec.
Úžasný recept! Za poslední měsíc jsem ji musela dělat 5x jak všem chutnala. :-) Posledně jsem do ní zapomněla dát máslo a povedla se i tak a také výborná! Příště jsem máslo nedala znovu (jen trochu více mléka) a pořád super. Rozinky nejím, tak dávám datle a ještě přidávám citrónovou kůru a v životě už nebudu dělat jinou! Mňam :-)
Luxusní!dneska jsem se konečně odhodlala upéct tuto vánočku, lepší jsem nejedla🔝👌