Celozrnná vánočka
30 min
35 min
Náročné
15 porcí
Na Vánoce jednou v roce je čas se pustit do pečení vánočky. A tahle vánočka z celozrnné špaldové mouky je pořádně vypečená. Recept je věrný tradici, a přesto díky špaldové mouce přináší něco navíc. Třeba to, že vánočku lehce strávíte.


Znáte z naší kuchařky
Jíme zdravě s Fitrecepty II
Strana 228Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 267 Kcal
- 6 g bílkovin
- 11 g tuků
- 37 g sacharidů
Více než 1000 receptů ze všech kuchařek (ušetřete přes 5000 Kč)
- Videokurzy, díky kterým se stanete mistry kuchyně
- Vařte z lednice či ze spíže
- Oblíbené recepty dostupné offline
Suroviny
15 porcí
Štítky
Postup přípravy
1
V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo.
2
V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, mlékem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut.
3
Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi.
4
Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.
TIP
Nemohli jsme si pomoct, ale vánočku už vám více fit nevymyslíme – jsou přece Vánoce, takže si ji ráno namažte máslem, marmeládou a zapijte kakaem.
Více informací o receptáři www.jimezdrave.cz
Děláme zdravé a snadné recepty pro celou rodinu
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
naprosto luxusní, s těstem se dobře pracuje, chutná skvěle 🤩 a i druhý den je krásně měkká
chutná, ale málo nakynutá a trochu se drolí
Výborná, všem moc chutnala