Salát z černé čočky
- 15 min
- 20 min
- Snadné
- 4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 289 kcal
- 19 g bílkovin
- 6 g tuků
- 34 g sacharidů
Suroviny
- 250 g černé čočky v suchém stavu
- 1 l vody
- 200 g okurky hadovky (omýt a nakrájet na malé kostičky)
- 150 g mrkve (oloupat a nakrájet na kostky)
- 100 g červené cibule (oloupat a nakrájet najemno)
- 1 hrst natě čerstvé hladkolisté petržele (nasekat najemno)
- 2 lžíce bílého vinného octa
- šťáva a kůra z 1 limetky
- 100 g balkánského sýra
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Nejprve si připravte čočku. Čočku propláchněte pod studenou vodou a dejte do středně velkého hrnce. K čočce přilijte zrhuba 1 l vody a na středním plameni přiveďte k varu. Vařte 19–20 minut, dokud čočka není měkká.
Po uvaření čočku sceďte, zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a přesuňte do větší mísy.
K uvařené čočce dále přidejte na malé kostičky nakrájenou okurku, na kostičky nakrájenou oloupanou mrkev, najemno nakrájenou červenou cibuli, najemno nasekanou hladkolistou petržel, 2 lžíce bílého vinného octa, šťávu a kůru z limetky, sůl a pepř a vše promíchejte.
Hotový salát rozdělte do jednotlivých talířů a na každou porci před podáváním rozdrobte trochu balkánského sýra.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborný a rychlý 👍👍
Super vecere. Dala jsem jen vic balkanu. Lehke a zasyti
Výborný recept, možná příště dáme trochu min limetky a více Balkán, ale jinak vynikající.