Žitné placky
- 200 min
- 20 min
- Střední
- 12 kusů
Jíme zdravě ve městě i na venkově se slevou 80 %
Strana 230Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 216 kcal
- 6 g bílkovin
- 6 g tuků
- 36 g sacharidů
Suroviny
Postup přípravy
V míse promíchejte 300 g chlebové žitné mouky, 300 ml mléka a 7 g sušeného droždí. Mísu zakryjte utěrkou a dejte stranou na 20 minut.
Poté do mísy přidejte zbylých 300 g mouky, 150 ml vody a rukama směs prohněťte.
Do mísy přimíchejte olivový olej, lžičku mleté soli, čerstvý tymián a vše promíchejte. Vzniklé těsto nechte v míse, mísu přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo na 120–150 minut.
Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
Vál posypte moukou a vyklopte na něj nakynuté těsto. Těsto rozdělte na 6 velkých nebo 12 menších částí. Z každé části pak uplácejte placku a každou položte na plech vyložený pečicím papírem.
Do trouby dejte před pečením misku s vodou. Plech vložte do předehřáté trouby a placky pečte při 190–200 °C 15–20 minut.
Hotové placky posypte hrubozrnnou solí a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Použita žitná celozrnná hladká a špaldová celozrnná hladká mouka v poměru 4/1 a musím uznat, že super! Příště zkusím různá koření, včetně kari a uvidíme co vznikne :) Můžete udělat placky i vyšší, zůstanou krásně měkoučké!