![Jak jíme zdravě na jaře se slevou 68 %](https://jz.img0.cz/media/product/img/jak-jime-zdrave-na-jare-se-slevou-68-percent-small_zy1Y9kp.png.276x276_q85_crop.png)
Jak jíme zdravě na jaře se slevou 68 %
![Hydrolyzovaný rybí kolagen (příchuť citron)](https://jz.img0.cz/media/product/img/hydrolyzovany-rybi-kolagen-s-citronovou-prichuti-small_nc24xMc.png.276x276_q85_crop.png)
Pohanka obecná je prastarou kulturní plodinou ze Střední Asie. U nás má ale tradici již od 12. století. Při jejím výběru jděte po barvě a způsobu výroby. Preferujte mechanicky loupaná zrna, která mají zelenou či khaki barvu. Obsahuje vitamíny B, C a E, minerály, a hlavně významný sacharid – škrob. Pohanka má skvělé zdravotní účinky. Budete s ní stárnout pomaleji, zlepšíte obranyschopnost organismu a zabráníte vzniku osteoporóze. Je vhodná pro lidi, kteří mají nízkou toleranci na lepek. Při vaření pohanky postupujte stejně jako u rýže. Tedy nejdříve opláchněte a dejte vařit do osolené vody na 5 minut. Poté odstavte a nechte 15–20 minut dojít. Změkne tak a získá na objemu.
U pohanky bychom také rádi zmínili pohankovou krupici, což jsou jen nahrubo umletá pohanková zrna. Pohankovou krupici můžete použít do mnoha receptů na polévky, palačinky, rizota, a především na pohankovou kaši. Pohanková krupice rychle houstne, proto ji vždy zřeďte horkým mlékem.