Narozeninový dort
- 220 min
- 30 min
- Střední
- 10 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 145 kcal
- 11 g bílkovin
- 23 g tuků
- 36 g sacharidů
Suroviny
- 165 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 38 g kukuřičného škrobu
- 12 g kypřicího prášku do pečiva
- 65 g másla
- 65 ml vody
- 5× vejce velikosti M (oddělit bílky a žloutky)
- 75 g třtinového cukru krystal
- 1 kg bílého řeckého jogurtu (10 % tuku)
- 100 g kvalitní hořké čokolády (70 % kakaa)
- 30 g holandského kakaa
- 200 g marmelády z černého rybízu
Štítky
Postup přípravy
Nejprve si připravte základ krému, na který je potřeba nechat okapat řecký jogurt, aby měl tužší konzistenci. Připravte si jemné sítko a nádobu. Sítko vložte do nádoby tak, aby se nedotýkalo dna, jogurt do něj vyklopte a jogurt takto nechte minimálně 2 hodiny odkapávat, (nejlépe však přes noc v lednici).
Zatímco jogurt odkapává, předehřejte si troubu na 180 °C, připravte si kulatou dortovou formu (⌀ 26 cm) a vyložte ji pečicím papírem.
Poté začněte s přípravou piškotu. Do větší mísy prosejte hladkou špaldovou mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva a vše promíchejte. Poté v malém hrnci na mírném plameni rozehřejte máslo. Rozpuštěné máslo stáhněte z plamene, přilijte k němu 65 ml vody a směs nechte vychladnout.
Zatímco máslo s vodou chladne, ve větší hlubší míse vyšlehejte bílky do tuhé pěny. Během šlehání postupně přidávejte po lžících třtinových cukr (celkem přidejte 40 g). Sníh je hotový v momentě, kdy má konzistenci lesklé pěny.
Poté si v druhé míse vyšlehejte žloutky se zbylým třtinovým cukrem (35 g) do pěny. Jakmile bude pěna hotová, opatrně ji vařečkou přimíchejte do mísy s vyšlehanými bílky. Jako poslední přidejte prosetou mouku s kypřicím práškem do pečiva a kukuřičným škrobem a již vychladlou směs másla a vody. Vše promíchejte, vzniklé těsto nalijte do připravené dortové formy a dejte péct do předehřáté trouby na 175–180 °C na 20–22 minut.
Upečený korpus nechte vychladnout (cca 2 hodiny) a jakmile zcela vychladne, rozkrojte jej podélně na 3 části a dejte se do přípravy krému.
Na krém si nejprve rozpusťte čokoládu nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte 2 různě velké nádoby – nejlépe hrnec a misku (ideálně skleněnou či nerezovou), kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte trochu vody a přiveďte ji k varu. Poté ztlumte plamen na mírný stupeň a misku zasuňte do hrnce – dno misky se přitom nesmí dotýkat vody. Do misky si nalámejte čokoládu a nechte ji pozvolna rozpustit nad horkou párou. Následně si vezměte okapaný jogurt, vložte jej do středně velké mísy a smíchejte s kakaem a rozpuštěnou čokoládu.
Nakonec se vrhněte na skládání dortu. Připravte si spodní část korpusu a potřete ji ½ rybízové marmelády, poté cca 0,5 cm vrstvou připraveného čokoládového krému (⅓ celkového množství) a navrch položte druhou část korpusu. Na tuto část naneste zbylou marmeládu, další ⅓ krému a vrchní část korpusu. Navrch naneste zbylý krém a naskládejte maliny, jahody a borůvky.
Takto připravený dort nechte v lednici minimálně 30 minut odležet a poté podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Musím říct, že fakt pecka ! Super dort. Ještě jsem snížil kalorická hodnotu tím, že jsem místo cukru dal erythritol a do krému čekankový sirup a byl fakt výtečný ! 🎂👌
Takhle parádní dort jsem dlouho nedělala. Jogurt jsem okapat nenechala, jelikož jsem neměla v čem ale to vůbec nevadilo. Na zdobení se dá použít naprosto cokoliv. Chutnal báječně a úplně se po něm zaprášilo.