Velikonoční bezlepkové perníčky
- 25 min
- 16 min
- Snadné
- 50 porcí
Jíme zdravě – Velikonoční speciál se slevou 80 %
Strana 14Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 68 kcal
- 1 g bílkovin
- 2 g tuků
- 11 g sacharidů
Suroviny
- 480 g bezlepkové směsi (použili jsme Schar Mix C; pro žitnou variantu perníčků použijte místo 480 g bezlepkové směsi 400 g celozrnné žitné mouky hladké)
- 80 g medu
- 100 g třtinového cukru
- 110 g másla (pokojové teploty)
- 1 lžíce holandského kakaa
- 1 lžíce kypřicího prášku
- 1 lžíce perníkového koření
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 2× vejce
Štítky
Postup přípravy
Ve větší míse smíchejte všechny ingredience kromě 1 vejce a ze vzniklé směsi vypracujte kompaktní těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odležet v lednici alespoň 4 hodiny.
Odleželé těsto vyndejte z lednice na pracovní plochu, troubu předehřejte na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem.
Pracovní plochu si posypte trochou mouky a z těsta vyválejte cca 2–3 mm silný plát. Z vyváleného těsta vykrajujte libovolné velikonoční tvary.
Vykrájené tvary rozprostřete na připravený plech a dejte péct na 12–16 minut do předehřáté trouby při 170 °C.
Než se perníčky upečou, vyšlehejte v misce zbylé vejce.
Upečené perníčky potřete vyšlehaným vajíčkem a skladujte v teplém a vlhkém prostředí – nejlépe v krabici s rozpůleným jablkem pro zachování vláčnosti.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními