Celozrnná rýže
Celozrnná rýže se od klasickĂ© bĂlĂ© lišà tĂm, Ĺľe jejĂ zrnka se pouze loupou a následnÄ› brousĂ. Oproti klasickĂ© bĂlĂ© rýži obsahuje mnohem vĂce Ĺľivin, kterĂ© bÄ›hem zpracovánĂ neztrácĂ, jako vláknina, vitaminy B a E, draslĂk, hořčĂk a vápnĂk. Vláknina v nĂ obsaĹľená pomáhá proti ucpávánĂ tepen, je uĹľiteÄŤná pĹ™i sniĹľovánĂ zánÄ›tĹŻ a kardiovaskulárnĂch chorob. PĹŻsobĂ jako ochrana proti rakovinÄ›, pomáhá hubnutĂ a posiluje imunitu. V obchodech se dá koupit nÄ›kolik druhĹŻ, napĹ™Ăklad celozrnná rýže Basmati nebo hnÄ›dá celozrnná rýže. Oproti běžnĂ© bĂlĂ© rýži si na ni budete muset dĂ©le poÄŤkat. VaĹ™te ji v osolenĂ© vodÄ› po dobu 35 do 45 minut.