HledatHledatMojeMojeKošíkKošík 0
Chci vařit Obchod Kontaktujte nás

Celozrnná mouka

Jak již název napovídá, celozrnná mouka se mele z celého zrna, které obsahuje obal, klíčky a moučné jádro. Díky tomu je tmavší a má výraznější chuť. K dostání je celozrnná mouka pšeničná, žitná, ječná, špaldová atd. Oproti bílé mouce je méně trvanlivá, proto je třeba ji rychleji spotřebovat. Celozrnná mouka hlavně není zbavena všech důležitých živin, jako vit. B1, B2, E, vápníku, hořčíku, železa či zinku. Má nižší glykemický index a díky polysacharidům, které se rozpouštějí pomaleji, se cítíme déle syti. Celozrnná mouka má blahodárný vliv na střevo, které pomáhá dobře vyprazdňovat. Základní úprava: Při tvorbě těst si dávejte pozor na to, že váže více vody, bude tedy potřebovat více množství. Hodí se do směsí na celozrnný chléb, houskových knedlíků, na bábovku, na zahušťování polévek či omáček.

Recepty, které obsahují Celozrnná mouka