Rebarbora
Rebarbora svým původem patří do oblasti Číny a Mongolska, ale do Evropy ji přivezli Barbaři a celému světu při představili Arabové. Říká se jí zelenina více tváří, protože jak je zdravá, tak je i nebezpečná, a to kvůli kyselině šťavelové. Její přípravě tak musíme věnovat patřičnou pozornost. Jinak je ale bohatá na kyselinu listovou a citronovou, vitaminy sk. B, hořčík, fosfor, železo, jód, draslík, mangan. Jejím pozitivem je, že váže tuk, detoxikuje organismus, je močopudná, posiluje krvetvorbu, prospívá vlasům. Její sezóna je velice krátká, proto bychom ji neměli zaspat. Většinou ji můžete zakoupit či sklidit na zahrádce od poloviny května do poloviny června, poté už by obsahovala příliš již zmíněné kyseliny šťavelové. Ke konzumaci jsou určeny řapíky. Nejprve odstraňte tuhá vlákna šlupky a poté nakrájejte, jak je libo. Většinou se upravuje tepelně, je vhodná do moučníků, dezertů či marmelád, ale i jako limonáda nebo čaj.