Pekařské droždí
Kvasnice neboli pekařské droždí je surovina, která je využívána už odnepaměti ke kynutí těsta. Vyrábí se z melasy, což je vedlejší produkt cukrové řepy. Tento druh droždí je před pečením nutné aktivovat a to tak, že se zamíchá do trošky vlažného mléka nebo vody s cukrem, posype se moukou a nechá se několik minut vykynout, aby vznikl kvásek. Během tohoto procesu vznikají kvasinky, které způsobují nakynutí těsta. Tekutina na kvásek nesmí být příliš horká, aby se kvasinky nezničily, a naopak ani příliš studená, aby proces kynutí netrval příliš dlouho. Nejvýraznějším pozitivem této suroviny je velké množství vitamínu B1, B2 a B3. Droždí je také skvělou zásobárnou chromu a dalších minerálních látek. Celkově kvasnice podporují správnou funkci mozku, nervového systému a působí i proti únavě. Je dobré ho po zakoupení spotřebovat co nejdříve, popřípadě skladovat v lednici. Z této suroviny se dá připravit spousta druhů slaného i sladkého pečiva nebo například i knedlíčky do polévky či nevšední pomazánka.