Domácí chleba
- 145 min
- 50 min
- Snadné
- 15 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 117 kcal
- 5 g bílkovin
- 3 g tuků
- 17 g sacharidů
Suroviny
Postup přípravy
Nejprve si obě mouky smíchejte ve větší míse, kde posléze budete těsto hníst.
V menší misce pomocí vidličky rozmačkejte droždí s cukrem, dokud nevznikne tekutá pasta. Přilijte vodu a 4 lžíce směsi mouk, zamíchejte a nechte kynout 15 minut při pokojové teplotě.
Do mísy s moukami přidejte sůl a slunečnicová a lněná semínka. Promíchejte a přidejte směs s droždím. Pomocí vařečky nebo stolního mixéru hněťte 5–8 minut, dokud se těsto nespojí a nebude hladké.
Vzniklé těsto přendejte na stůl a vytvarujte ho do kuličky. Poté jej vraťte do mísy a nechte kynout 1 hodinu při pokojové teplotě.
Před koncem kynutí si připravte formu na chleba (cca 20 cm × 8 cm) a vyložte ji pečicím papírem.
Vykynuté těsto dejte na hnětací plochu a pomocí prstů jej rozprostřete na tenčí čtverec (cca 20 cm × 20 cm). Ten posléze srolujte, vložte do připravené formy na chleba a nechte kynout cca 45 minut až 1 hodinu (dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem). 10 minut před koncem kynutí předehřejte troubu na 200 °C.
Jakmile bude těsto vykynuté a trouba nahřátá, teplotu trouby snižte na 175–180 °C, těsto do trouby vložte a pečte 45–50 minut, dokud chléb nebude zlatavý a na povrchu tvrdý.
Po upečení chléb vytáhněte a nechte 20 minut vychladnout ve formě. Poté jej z formy vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce (cca 1 hodinu).
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
.
Můj první chleba a super. Mouku jsem měla jen špaldovou celozrnnou a chleba vyšel parádně!
výborný chlebík