Uzený tempeh
Uzený tempeh je sójový výrobek původem z Indonésie, který se vyrábí fermentací a kvašením celých sójových bobů, které jsou naloženy do kultury ušlechtilé plísně. Ta nimi proroste, čímž je spojí a vytvoří tvrdou konzistenci bílé barvy. Velkou výhodou je, že bývá dobře stravitelný, připravuje se na různé způsoby a nevyžaduje ani dlouhou tepelnou úpravu. Uzený tempeh chutná po oříšcích. V Indonésii dostal přezdívku sójový hermelín. Je zdrojem vit. B12, vápníku, fosforu a železa. Podporuje trávení a metabolismus, vhodný při hubnutí, podporuje zdravý stav kostí a kloubů, podporuje krvetvorbu, funguje jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám či anémie. Základní úprava: Službu udělá všude tam, kam patří uzené – do halušek, plněných knedlíků nebo osmahnutý s těstovinami.