

Hovězí shepherds pie s batátami
20 min
34 min
Střední
4 porce

Jak jíme zdravě v zimě se slevou 83 %
Strana 104Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 379 kcal
- 23 g bílkovin
- 17 g tuků
- 34 g sacharidů
Suroviny
- 1,1 l vody
- 440 g batát (oloupat a nakrájet na kostky)
- 1 lžíce olivového oleje
- 120 g bílé cibule (nakrájet najemno)
- 350 g mletého hovězího masa (min. 90% masa)
- 100 g bulvového celeru (nakrájet na kostičky)
- 1 lžíce kečupu bez přidaného cukru
- 1 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli
- 1 lžíce javorového sirupu
- 2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička římského kmínu
- 140 ml polotučného mléka
- 20 g másla
- 1 hrst koriandru (nasekat nahrubo)
- sůl
Postup přípravy
Nejprve dejte vařit batáty: v menším hrnci si přiveďte k varu 1 l vody, následně ztlumte plamen na střední stupeň, vložte
do hrnce nakrájené batáty, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 15–17 minut.
Než se batáty uvaří, připravte si masovou směs.
Ve větší pánvi si rozpalte 1 lžíci olivového oleje, poté přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 3–4 minuty na středním plameni. Následně
do pánve přidejte mleté maso a nakrájený celer a vše opékejte další 4 minuty za občasného promíchání.
Poté do pánve přidejte kečup, sójovou omáčku, javorový sirup, sušený česnek, mletou papriku, římský kmín, 100 ml vody a sůl, pánev přiklopte pokličkou a směs nechte dusit 5 minut na středním plameni.
Až se dovaří batáty, sceďte je a vraťte zpět do hrnce.
Následně k nim přidejte mléko, máslo a sůl a pomocí šťouchadla celý obsah hrnce rozšťouchejte na hrubší pyré.
Nyní si předehřejte troubu na 190 °C a připravte si menší zapékací mísu (20 cm × 30 cm), do které přemístěte dušenou masovou směs z pánve. Na masovou směs následně rovnoměrně navrstvěte připravené batátové pyré, vložte mísu do předehřáté trouby a pečte 15–17 minut při 190–195 °C.
Zapečenou směs posypte nasekaným koriandrem, rozdělte na 4 porce a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Vynikající!
Absolutně výborný! jediná změna byla petržel místo celeru a nedala jsem koriandr protože doma nebyl. Do masové směsi jsem přidala hovězí bujón...
Luxusní 🍽