Mandlové máslo
Mandlové máslo obsahuje minimum sacharidů, je tedy ideální low carb potravinou. Na jednu porci obsahuje pouze tři gramy sacharidů a většina z nich pochází z vlákniny. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tzv. zdravé tuky a jsou také bohatým zdrojem bílkovin, draslíku, vápníku, manganu a hořčíku. Pozor ale na poměrně vysokou hodnotu kalorií. Recept na domácí mandlové máslo hravě zvládnete. Upečte mandle v troubě 8 až 10 minut na 180 °C, a získají oříškovou chuť. Po vychladnutí je dejte do výkonného mixéru, přidejte trochu kokosového oleje a můžete i různé koření, třeba vanilku, doslaďte medem. Poté mixujte, až se vytvoří mandlové máslo. V obchodě hledejte vždy mandlové máslo v bio kvalitě a použít ho můžete do koktejlů, k ochucení kaší, na pečení, do raw receptů, na pečivo nebo třeba ke slepení vánočních sušenek.