![Jak jíme zdravě na jaře se slevou 68 %](https://jz.img0.cz/media/product/img/jak-jime-zdrave-na-jare-se-slevou-68-percent-small_zy1Y9kp.png.276x276_q85_crop.png)
Jak jíme zdravě na jaře se slevou 68 %
![Hydrolyzovaný rybí kolagen (příchuť citron)](https://jz.img0.cz/media/product/img/hydrolyzovany-rybi-kolagen-s-citronovou-prichuti-small_nc24xMc.png.276x276_q85_crop.png)
Není hlávkový salát jako hlávkový salát. Jeho výživová kvalita závisí na konkrétním druhu a také ročním období, ve kterém se sklízí, na jeho čerstvosti a také na tom, zda konzumujete vnitřní či vnější listy. Obecně se dá ale říci, že je napěchovaný jak vitaminy, tak minerály. Z vitaminů obsahuje kyselinu listovou, vitaminy C, E, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), karoteny a také řadu minerálních látek jako například hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek či jód. Podle barvy listů se dělí na dva druhy – zelený a červený. Červený má více karotenu, zelený zase více hořčíku. Posiluje imunitní systém a srdeční svalstvo, zvyšuje výkonnost svalů či zlepšuje vstřebávání bílkovin v těle. Má nízkou energetickou hodnotu, proto je vhodný do dietních jídel. Nesmí se však zalévat tučnou zálivkou, třeba z majonézy. Zkuste čarovat se zálivkami nebo k němu přisypte oříšky či nakrájená jablka.