Bezinka
Bez ÄŤernĂ˝ je pĹŻvodem evropskĂ˝ keĹ™, z nÄ›hoĹľ se zĂskávajĂ jak kvÄ›ty, kterĂ© se sbĂrajĂ na jaĹ™e, tak plody, sbĂrajĂcĂ se na podzim. ObojĂ má léčivĂ© účinky. Plody obsahujĂ cukry, kyselinu jableÄŤnou, tĹ™Ăsloviny, pektin, vitamĂny C a A, skupinu vitamĂnĹŻ B a kyselinu pantotenovou a jsou protizánÄ›tlivĂ©. PouĹľĂvajĂ se takĂ© jako prevence nachlazenĂ a chĹ™ipky. SušenĂ© plody stejnÄ› jako borĹŻvky velmi dobĹ™e stavĂ prĹŻjmy. Plody nikdy nejezte ÄŤerstvĂ©, protoĹľe jsou samy o sobÄ› mĂrnÄ› jedovatĂ©. PouĹľĂvajĂ se sušenĂ© ÄŤi naloĹľenĂ© v sirupu.