Zelené olivy
Zelené olivy patrí mezi ovoce a pochází z jižní Evropy, z oblasti Středomoří. Keř olivovníku darovala pole báje městu Athény bohyně Athéna, a tak po staletí patřil do jeho erbu. Olivy jsou olejnaté plody, které v čerstvém stavu, a to jak černé, tak zelené, velmi tvrdé a hořké. Proto se namáčí ve vodě tak dlouho, dokud nezměknou a hořkost neztratí. Rozdíl mezi zelenými a černými je jen v době jejich sklizně, ale oboje jsou velmi zdravé. Černé jsou zásobárnou olivového oleje. Proteinů obsahují mnohem více než kterékoliv jiné ovoce. Dále obsahují významný podíl vit. A, B a E. Z minerálů je v nich nejvíce zastoupený vápník, draslík, železo a fosfor. Zlepšují trávení a zvyšují chuť k jídlu. Mají mírně projímavé účinky. A dvě tři olivy před hlavním jídlem vám zvýší množství žaludečních šťáv. Základní úprava: Vylovené z nálevu přidávejte do pomazánek, salátů, ozdobte jimi těstoviny, pizzu, hodí se do paštik i masových směsí a na olivovou tapenádu.