Vanilkový cukr
Vanilkový cukr je velká vzácnost. Vyrábí se z tobolek vanilkovníku, což je vlastně druh orchideje. Náleží tak do kategorie nejdražších potravinářských ingrediencí na světě. Staří Aztékové jej používali k povzbuzení srdeční činnosti a vzpružení organismu. Vanilka působí proti plísním, únavě, uklidňuje nervy a současně funguje jako přírodní afrodisiakum. Její vúně se používá v aromaterapii, kdy tělu dodává celkovou vyrovnanost. Domácí vanilkový cukr si vyrobíte tak, že rozemelete usušené tobolky, smícháte prášek s bílým cukrem a necháte je 14 dní propojit. Základní úprava: Asi nejznámější použití je při pečení vánočního cukroví, ale po celý rok jej můžete využít při dochucení smetany, krémů, pudinků či zmrzliny. Zároveň zvýrazňuje sladkou chuť kořenové zeleniny.