Mandlovopomerančová bábovka
RECEPT
— 20 g kokosového oleje (nebo másla) na vymazání formy
— 20 g bezlepkové hrubé mouky na vysypání formy
— 500 ml vody
— 160 g bílé pohankové mouky hladké
— 80 g neloupaných mandlí (namletých najemno)
— ½ lžičky mleté skořice
— ½ lžičky mletého zázvoru
— 170 g másla (pokojové teploty)
— 4 vejce
— 100 g třtinového cukru
— kůra z 1 bio pomeranče
— 1 lžička vanilkového extraktu
— 140 ml mandlového mléka
Troubu dejte předehřívat na 175 °C a připravte si menší formu na bábovku, kterou vymažte 20 g kokosového oleje (nebo másla) a vysypte bezlepkovou moukou. Dále si připravte tepluvzdornou nádobu a nalijte do ní cca 500 ml vody.
Nyní si připravte 2 mísy. Do jedné z nich nasypte pohankovou mouku, mleté mandle, skořici a zázvor, vše promíchejte a mísu zatím odložte stranou. Do druhé mísy dejte máslo, vejce, třtinový cukr, pomerančovou kůru a vanilkový extrakt, následně si připravte šlehač a celý obsah této mísy vyšlehejte dohladka. Vyšlehanou směs přemístěte do první mísy se suchými ingrediencemi, přidejte mandlové mléko a poté obsah mísy pomocí vařečky zpracujte na kompaktní polotekuté těsto, které přelijte do připravené formy na bábovku.
Formu s těstem přemístěte do předehřáté trouby a na dno trouby položte připravenou tepluvzdornou nádobu s vodou. Poté troubu zavřete a bábovku pečte 55–65 minut při 165–175 °C dozlatova.
Po upečení vyndejte bábovku z trouby a nechte ji ještě 15–20 minut chladnout ve formě. Následně ji z formy vyklopte a podávejte (celkem by bábovka měla vystačit na 20 porcí). Případně můžete bábovku až 3–4 dny skladovat v chlebníku nebo zabalenou v utěrce.