Bezlepková mouka
Není bezlepková jako bezlepková. Při jejím výběru vždy myslete na to, na co ji chcete použít, abyste předešli zklamání z výsledku. Ne totiž z každé mouky například vyrobíte kynuté těsto. Pro to totiž platí, že čím víc lepku, tím lépe. Ne každá bezlepková mouka se tak hodí na pečení. Ale jak na to, když trpíte celiakií či alergií na lepek? Vždy záleží na správném poměru ingrediencí a vlastností jednotlivých mouk. Na výběr máte z mnoha druhů. Ať už se jedná o „tradiční” bezlepkové mouky s podobným vzhledem a konzistencí jako běžné obilné mouky, nebo z plodin, které lepek neobsahují a mají výraznější chuť – amarant, jáhly, karob, pohanka, kokos, rýže nebo kukuřice. U receptů je často napsáno, která bezlepková mouka se hodí nejlépe a jak s ní postupovat. Experimenty se většinou nevyplatí a často prodraží.