Segedínský guláš
- 40 min
- 73 min
- Náročné
- 5 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 634 kcal
- 31 g bílkovin
- 22 g tuků
- 75 g sacharidů
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g bílé cibule (nakrájené najemno)
- 400 g vepřové kýty (nakrájené na kostky o velikosti 3 cm)
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 bobkové listy
- 1 l zeleninového vývaru (nebo vody)
- 350 g kysaného bílého zelí
- ½ lžičky celého kmínu
- 60 ml sójové smetany
- sůl
- pepř
Štítky
Postup přípravy
Nejprve zadělejte těsto na knedlíky. Připravte si kuchyňský robot s hnětacím hákem a do mísy od něj nasypte špaldovou mouku. V mouce udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí, nasypte třtinový cukr a nalijte vlažné mléko.
Poté celou směs lehce promíchejte, mísu zakryjte utěrkou a nechte 15–20 minut odležet na teplém místě. Až v míse vzejde kvásek, přidejte do mísy nakrájené pečivo, vejce a 100 ml vody a směs nechte robotem důkladně promíchat.
Poté nechte obsah mísy hníst cca 5 minut, dokud nevznikne kompaktní těsto.
Následně zakryjte mísu utěrkou a těsto nechte 35–40 minut kynout na teplém místě.
Mezitím začněte připravovat guláš. Ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 7–8 minut na středním plameni.
Poté přidejte nakrájené maso a opékejte další 3–4 minuty.
Následně přidejte mletou papriku, bobkový list, sůl, pepř a 1 l vývaru (či vody) a vše nechte vařit pod pokličkou 45–50 minut na mírném plameni do změknutí masa.
Během vaření masa vám vykyne těsto; v tu chvíli si ve větším hrnci začněte zahřívat 1 l vody a mezitím si olivovým olejem vytřete 5–6 hrnečků o objemu 250–300 ml (budete potřebovat cca 1,5 lžíce oleje).
Poté si na pracovní plochu vyklopte vykynuté těsto, rozdělte ho na 5–6 dílů, naskládejte do vytřených hrnečků a lehce stlačte.
Až začne vřít voda v hrnci, vložte do ní všechny hrnečky s těstem a vařte pod pokličkou 24–27 minut na středním plameni.
Po uvaření vyjměte knedlíky z hrnečků, na pár místech je propíchněte špejlí a nakrájejte je na plátky silné 1,5 cm.
Až změkne maso v hrnci, přidejte do hrnce zelí a kmín a provařte ještě 10–12 minut pod pokličkou na středním plameni.
Následně hrnec odkryjte, přilijte sójovou smetanu a vařte ještě 3 minuty.
Poté rozdělte hotový guláš z hrnce do 5 talířů a podávejte s nakrájenými knedlíky.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Moc vodové, ubrat vodu, přidat mouku na zahuštění.
Moc dobré. Neměla jsem pečivo do knedliku a šlo to i bez toho :)
Vynikající gulášek, je řidší, ale nám to nevadilo. 😊